Változik az anyasággal egy nő értékrendje?
2016. május 30. írta: Papné Bói Anna

Változik az anyasággal egy nő értékrendje?

Kíséri szorongás? Milyen mértékben?

Ezt a cikket egy pályázatra írtam. Most, hogy eredményt hirdettek, gondoltam megosztom másokkal is:

Az anyaság és a kérdések annyira egymáshoz tartoznak, mint a borsó meg a héja. Sajnos sok estben az anyaság és a szorongások is. Cikkünkben azt is körbe járjuk, milyen módon győzhetők le a szorongások. Már ha vannak.

Az ember utódja születése után, éveken át a környezete gondoskodására szorul. Ha nem kapja meg a megfelelő ellátást, testileg és lelkileg is sérül, sőt szélsőséges helyzeteket, túlélni sem képes. Mivel az áldott állapot kilenc hónapja alatt, egy nő már jócskán belekóstol a változás semmihez sem hasonlítható örvényébe, szinte természetes, hogy ő maga is, visszavonhatatlanul megváltozik. A terhesség elején a szabad szemmel még láthatatlan, mégis rengeteg változást elindító események, elkezdik átrendezni a nő értékrendjét is. Ennek egyik legszembetűnőbb példája a reggeli rosszullétek tűrése, hiszen egész addigi életünkben, mindent megtettünk azért, hogy megszabaduljunk attól, ami rossz érzést, kényelmetlenséget okoz. Most azonban eszünkbe se jut megszabadulni az áldástól.

 pocak_es_pocaklako.jpg

A képhez használt forrás: http://www.katalogusa.hu/igy-pihenjunk-hatekonyan-es-egeszsegesen-a-terhesseg-alatt

 

Elsőbbség a pocaklakónak

Aztán megtanuljuk a másikra figyelés fontosságát. A kis pocaklakó ugyanis elsőbbséget élvez, így aki nem gondoskodik a megnövekedett táp, vitamin és ásványi anyagok pótlásáról, - a kilenc hónap alatt és után - vitaminhiánnyal, romló fogakkal, vagy más kellemetlen tünetekkel is találkozhat. 

Ejtsünk szót a terhek viseléséről is. Zseniális, ahogy az élet tudatosítja bennünk, hogy ami velünk történik, egyre nehezebb lesz. A végén aztán jön az elszakadás, ami bár fájdalmakkal tarkított, mégis felfoghatatlan csoda. Még jó, hogy fokozatosan történik mindez, így van időnk felvenni a fordulatot.

Talán természetes, hogy ilyen mértékű változás mellett, amivel az anyaság jár, megváltozik a nő értékrendje is. Erről az élet bölcsessége gondoskodik, csakúgy, mint annyi más fontos, az életben maradáshoz szükséges, és nélkülözhetetlen dologról. Felmerül a kérdés, vajon szorongásokkal is együtt jár-e ez a folyamat? Valószínűleg igen. Nézzünk vele szembe, sokunknál természetes érzés a szorongás. De, megtanulhatjuk kezelni.

Legyőzhetők a szorongások? Milyen módon?

Ha legyőzni nem is lehet, érdemes tudatosnak lenni, a bennünk lévő szorongásokkal kapcsolatban. A szorító, kényelmetlen érzés utal arra, milyen mértékű szenvedést élünk át. Az enyhe fokú szorongás, még hasznos is lehet, hiszen arra ösztönöz bennünket, hogy egyre jobban megfeleljünk az élet kihívásainak. De a kóros mértékű, pusztító hatással van arra aki, átéli. A kóros mérték azonban egyénfüggő, viszont a közérzetünk nagyszerűen visszajelez.

Tegyünk meg mindent azért, hogy örömteli napjaink legyenek! Gyűjtsünk információkat, hiszen a megértés, a tudás enyhíti az újtól való félelem nyomán kialakult „Elég jó vagyok-e?” léleknyomorító, pusztító kérdését. Az anya gyermek kapcsolat és a gyermeknevelés, a pszichológia, és a neveléstudományok központi témája. Számtalan kutatás, estleírás, könyv, módszer segíthet bennünket.

Még ennél is hasznosabb más emberekkel kapcsolatba kerülni. Ha megosztjuk a világunkat másokkal, könnyebbé válnak a terhek, kifakulnak a félelmek.

 

Ezek lehetnek női létünk legszebb, legtartalmasabb évei

Ne engedjük elhatalmasodni azt, ami negatív érzésekkel jár. Gondoljunk bele, ha a légzésünkről, szívdobogásunkról, vérnyomásunkról, és még annyi minden, az életben maradáshoz szükséges dologról, gondoskodik valami láthatatlan erő, biztos segítségünkre lesz, ezen az úton is.

Életünk legszebb, legtartalmasabb éveit élhetjük meg az anyasággal. Bízzunk születendő gyermekünk bölcsességében is! Valami oka biztos volt, hogy épp bennünket választott családjának.

 baba_mama.jpg

forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/babara-varva-mire-figyeljunk-oda.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogasszonyok.blog.hu/api/trackback/id/tr918761696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása